Młoda kapusta z pomidorami
Kolejny sposób na młodą kapustę to uduszenie jej z pomidorami, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy. Można ją jeść jako gęstą zupę, ale także jako dodatek do drugiego dania. Pyszna, szybka i bardzo smaczna.
Zapraszam też na młodą zasmażaną kapustę oraz na kapustę z pieczarkami i śmietaną.
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
0,5 szklanki wody
200 g. boczku wędzonego
100 g. dowolnej kiełbasy
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 dojrzałe pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkuję w cieniutkie paseczki, przekładam do garnka, dolewam łyżkę oleju, wodę, lekko solę i duszę 10 minut pod przykryciem. Kiełbasę kroję w małą kosteczkę, boczek w paseczki - smażę je z dodatkiem łyżki oleju na do lekkiego zrumienienia, po czym przekładam do garnka. Dodaję posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pomidory (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) i przecier. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze 15 minut.
Przepis autorski.
Zapraszam też na młodą zasmażaną kapustę oraz na kapustę z pieczarkami i śmietaną.
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
0,5 szklanki wody
200 g. boczku wędzonego
100 g. dowolnej kiełbasy
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 dojrzałe pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkuję w cieniutkie paseczki, przekładam do garnka, dolewam łyżkę oleju, wodę, lekko solę i duszę 10 minut pod przykryciem. Kiełbasę kroję w małą kosteczkę, boczek w paseczki - smażę je z dodatkiem łyżki oleju na do lekkiego zrumienienia, po czym przekładam do garnka. Dodaję posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pomidory (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) i przecier. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze 15 minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz