Młode ziemniaki w sosie z masłem i śmietanką
Młode ziemniaki zazwyczaj polewamy masełkiem i posypujemy koperkiem - i to stało się myślą przewodnią dania, które wymyśliłam. Wygląda co prawda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie. Jest kaloryczne, przyznaję - ale może spełniać rolę samodzielnego dania. Jak dla mnie - pycha. Ciekawa jestem, czy posmakowałoby Wam?
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków (małych)
1 szklanka słodkiej śmietanki (18%)
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki pszennej
duża szczypta curry
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szoruję szczoteczką, kroję na pół lub na ćwiartki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, wlewam do garnka śmietankę, dodaję curry i koperek, doprawiam solą i pieprzem, podgrzewam na małym ogniu. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę, robię jasną zasmażkę. Dodaję ją do ziemniaków, mieszam do zagęszczenia. Podaję samodzielnie lub np. z jajkiem sadzonym.
Przepis autorski.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków (małych)
1 szklanka słodkiej śmietanki (18%)
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki pszennej
duża szczypta curry
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szoruję szczoteczką, kroję na pół lub na ćwiartki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, wlewam do garnka śmietankę, dodaję curry i koperek, doprawiam solą i pieprzem, podgrzewam na małym ogniu. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę, robię jasną zasmażkę. Dodaję ją do ziemniaków, mieszam do zagęszczenia. Podaję samodzielnie lub np. z jajkiem sadzonym.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz