Młoda kapusta z pieczarkami i śmietaną
Młoda kapusta jest na tyle delikatna, że wystarczy jej krótka obróbka - dzisiejsza wersja będzie gotowa w pół godziny. Połączyłam ją z pieczarkami, masłem i śmietaną; powstała kremowa potrawka, pyszna jako dodatek do obiadu, ale również może być samodzielnym daniem.
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
0,5 szklanki śmietany do zup i sosów + 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w plasterki, kapustę siekam dość grubo. N głębokiej patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła i 2 łyżki oleju, przekładam pieczarki, lekko je solę i smażę na złoto. Zdejmuję pieczarki z patelni, zostawiając tłuszcz, przekładam na nią kapustę, również ją lekko solę, przykrywam i smażę 10 minut. Po tym czasie dodaję pieczarki i od razu śmietanę, pod przykryciem duszę razem 15 minut. Na koniec dodaję łyżkę masła i śmietany, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję na gorąco.
1 mała główka młodej kapusty
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
0,5 szklanki śmietany do zup i sosów + 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w plasterki, kapustę siekam dość grubo. N głębokiej patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła i 2 łyżki oleju, przekładam pieczarki, lekko je solę i smażę na złoto. Zdejmuję pieczarki z patelni, zostawiając tłuszcz, przekładam na nią kapustę, również ją lekko solę, przykrywam i smażę 10 minut. Po tym czasie dodaję pieczarki i od razu śmietanę, pod przykryciem duszę razem 15 minut. Na koniec dodaję łyżkę masła i śmietany, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz