Szukaj na blogu

Mielone kotlety śródziemnomorskie

   Nazwałam je tak, bo znajdziecie w nich pomidory, bazylię i posiekaną pyszną cebulkę, a te składniki kojarzą mi się z południem, latem i upałem. Znajdziecie też w nich tarte ziemniaki - bo zależało mi, by kotlety były bardzo soczyste. Bardzo dobrze komponowałyby się również z sosem pomidorowym, podane z ryżem. Są całkiem inne od tych tradycyjnych :)




Składniki:
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (szynka, karkówka lub łopatka)
2 średniej wielkości ziemniaki
1 średni pomidor
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
kilka liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Cebulę i pomidora siekam w drobną kosteczkę, obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce - przekładam do miski. Dodaję do niech mięso i jajko, dokładnie wyrabiam masę dłonią. Dodaję bułkę tartą, posiekaną bazylię, zioła prowansalskie, doprawiam do smaku solą i pieprzem. formuję duże kotlety, spłaszczam je, panieruję w bułce tartej i smażę na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką - ok. 5 minut z każdej strony. Podaję z surówką.
Przepis autorski.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger