Polędwiczka z młodymi warzywami
Bardzo smaczne, delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej dobrze komponuje się z młodymi warzywami, a dodatek sosu ze śmietanką sprawia, że całość jest niezwykle pyszna. Przygotowanie takiego obiadu jest i łatwe, i szybkie.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 kg młodych ziemniaków (małych)
2 średnie młode marchewki
1 cebula
natka pietruszki
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczkę obieram ze ścięgien i kroję w 3 cm kawałki, lekko je spłaszczam. Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką, obieram marchewki i cebulę. W brytfance rozgrzewam olej, wkładam przekrojone na ćwiartki ziemniaki, lekko je solę i pod przykryciem smażę 5 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewki (w plasterki). Smażę, mieszając od czasu do czasu (dalej pod pokrywką), aż zupełnie zmiękną. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, po czym wyjmuję warzywa z brytfanki, zwiększam ogień i na ten sam tłuszcz wkładam polędwicę - smażę ją po 3 minuty z każdej strony. Gdy się zrumieni, dokładam z powrotem warzywa, duszę razem 5 minut, po czym dolewam śmietankę, ewentualnie jeszcze raz całość doprawiam. Podaję z surówką.
Przepis autorski.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 kg młodych ziemniaków (małych)
2 średnie młode marchewki
1 cebula
natka pietruszki
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczkę obieram ze ścięgien i kroję w 3 cm kawałki, lekko je spłaszczam. Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką, obieram marchewki i cebulę. W brytfance rozgrzewam olej, wkładam przekrojone na ćwiartki ziemniaki, lekko je solę i pod przykryciem smażę 5 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewki (w plasterki). Smażę, mieszając od czasu do czasu (dalej pod pokrywką), aż zupełnie zmiękną. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, po czym wyjmuję warzywa z brytfanki, zwiększam ogień i na ten sam tłuszcz wkładam polędwicę - smażę ją po 3 minuty z każdej strony. Gdy się zrumieni, dokładam z powrotem warzywa, duszę razem 5 minut, po czym dolewam śmietankę, ewentualnie jeszcze raz całość doprawiam. Podaję z surówką.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz