Szukaj na blogu

Polędwiczka z młodymi warzywami

  Bardzo smaczne, delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej dobrze komponuje się z młodymi warzywami, a dodatek sosu ze śmietanką sprawia, że całość  jest niezwykle pyszna.  Przygotowanie takiego obiadu jest i łatwe, i szybkie.




Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 kg młodych ziemniaków (małych)
2 średnie młode marchewki
1 cebula 
natka pietruszki
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Polędwiczkę obieram ze ścięgien i kroję w 3 cm kawałki, lekko je spłaszczam. Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką, obieram marchewki i cebulę. W brytfance rozgrzewam olej, wkładam przekrojone na ćwiartki ziemniaki, lekko je solę i pod przykryciem smażę 5 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewki (w plasterki). Smażę, mieszając od czasu do czasu (dalej pod pokrywką), aż zupełnie zmiękną. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem,  po czym wyjmuję warzywa z brytfanki, zwiększam ogień i na ten sam tłuszcz wkładam polędwicę - smażę ją po 3 minuty z każdej strony. Gdy się zrumieni, dokładam z powrotem warzywa, duszę razem 5 minut, po czym dolewam śmietankę, ewentualnie jeszcze raz całość doprawiam. Podaję z surówką.
Przepis autorski.


                    

                    

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger