Szukaj na blogu

Łazanki orkiszowe z młodą kapustą

   Nie wiem  jak Wy, ale ja uwielbiam takie potrawy. Chociaż łazanki zrobiłam sama, wcale nie są pracochłonne, bo przecież nie trzeba nic tu kleić jak przy pierogach, wystarczy pokroić ciasto na zgrabne kawałki i ugotować. Domowe, mięciutkie i pyszne łazanki połączyłam z młodą kapustą, duszoną z wędzonym boczkiem.


Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Duszona kapusta:
0,5 główki młodej kapusty
150 g. wędzonego boczku w plastrach
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Ze składników ciasta zagniatam elastyczne,  miękkie ciasto - rozwałkowuję je na grubość ok. 3 mm, kroję w romby. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Dokładnie odcedzam, przelewam zimną wodą.
  Kapustę i boczek siekam w drobne paseczki. Boczek przekładam na patelnię i smażę, aż się lekko wytopi, wtedy dodaję posiekany czosnek i dokładam kapustę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę ok. 15 minut. Dorzucam na patelnię łazanki mieszam. Podaję gorące.
Przepis autorski.

                   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger