Fasolowe lasagne
Fasolka szparagowa, mozzarella, szynka, pomidor i chrupiący boczek - w formie zapiekanki. Zjedliśmy ją dodatkowo z jajkiem sadzonym. Bardzo pyszne i ciekawe danie, zachęcam do wypróbowania !
Składniki:
ok. 0,5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
duży, dojrzały pomidor
150 g. tartej mozzarelli
kilka plastrów wędliny (szynka)
6-8 plastrów wędzonego boczku
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Odcinam końcówki fasolki, układam połowę jako pierwszą warstwę w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia, oprószam ją solą i pieprzem, ewentualnie suszoną bazylią. Na fasolę wsypuję 1/3 sera, układam plastry pomidora i wędliny. Posypuję kolejną częścią sera, układam resztę fasolki, także ją lekko doprawiam. Wykładam pozostały ser, a całość przykrywam plastrami boczku. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. godzinę - w międzyczasie sprawdzam, czy fasolka jest już miękka. Podaję z posiekanym szczypiorkiem i np. jajkiem sadzonym.
Przepis autorski.
Składniki:
ok. 0,5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
duży, dojrzały pomidor
150 g. tartej mozzarelli
kilka plastrów wędliny (szynka)
6-8 plastrów wędzonego boczku
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Odcinam końcówki fasolki, układam połowę jako pierwszą warstwę w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia, oprószam ją solą i pieprzem, ewentualnie suszoną bazylią. Na fasolę wsypuję 1/3 sera, układam plastry pomidora i wędliny. Posypuję kolejną częścią sera, układam resztę fasolki, także ją lekko doprawiam. Wykładam pozostały ser, a całość przykrywam plastrami boczku. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. godzinę - w międzyczasie sprawdzam, czy fasolka jest już miękka. Podaję z posiekanym szczypiorkiem i np. jajkiem sadzonym.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz