Półmisek pieczonych warzyw
Moim zdaniem pieczone warzywa są niezwykle smaczne - to właśnie pieczenie wydobywa z nich smak, dodaje słodyczy i delikatności. Uwielbiam takie jedzenie i gdyby o mnie chodziło, taki posiłek mógłby gościć na moim stole kilka razy w tygodniu. Oczywiście równie dobrze może to być dodatek do mięsa lub ryby.
Składniki na 2 osoby:
5 młodych marchewek
1 mała biała rzodkiew
2 garści bobu
1 niewielka cukinia
8 -10 niewielkich, młodych ziemniaków
3 ząbki czosnku
oliwa
po 2 gałązki: tymianku, majeranku, rozmarynu
2-3 liście świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję, ziemniaki obieram lub oczyszczam szczoteczką. Marchewki kroję na pół, cukinię wzdłuż, ziemniaki na ćwiartki. Czosnek obieram z łupiny i lekko zgniatam. Szerokie naczynie do pieczenia lekko polewam oliwą, układam warzywa, dodaje zioła. Wszystko oprószam solą i pierzem i ponownie skrapiam oliwą. Piekę warzywa przez 40-45 minut w 200 stopniach C, mieszając od czasu do czasu - do miękkości ziemniaków. Warzywa powinny być lekko rumiane. Podaję z sosem jogurtowym.
Przepis autorski.
Składniki na 2 osoby:
5 młodych marchewek
1 mała biała rzodkiew
2 garści bobu
1 niewielka cukinia
8 -10 niewielkich, młodych ziemniaków
3 ząbki czosnku
oliwa
po 2 gałązki: tymianku, majeranku, rozmarynu
2-3 liście świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję, ziemniaki obieram lub oczyszczam szczoteczką. Marchewki kroję na pół, cukinię wzdłuż, ziemniaki na ćwiartki. Czosnek obieram z łupiny i lekko zgniatam. Szerokie naczynie do pieczenia lekko polewam oliwą, układam warzywa, dodaje zioła. Wszystko oprószam solą i pierzem i ponownie skrapiam oliwą. Piekę warzywa przez 40-45 minut w 200 stopniach C, mieszając od czasu do czasu - do miękkości ziemniaków. Warzywa powinny być lekko rumiane. Podaję z sosem jogurtowym.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz