Szukaj na blogu

Przetwory: marynowane pieczarki

Marynowane pieczarki są bardzo smaczną przekąską, świetnie nadają się również do sałatek. Są jędrne i delikatne w smaku. Próbowaliście kiedyś przygotować je sami?




Składniki:
1 kg świeżych, białych pieczarek
2 średnie młode marchewki
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu 5 %
1,5 łyżki soli
1 łyżka cukru
6-8 ziaren ziela angielskiego
6-8 liści laurowych
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myję, obieram marchewki. Zagotowuję wodę z solą, cukrem, zielem angielskim, pokrojonym w plasterki czosnkiem i liściem laurowym, wrzucam pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotuję 5 minut, by marchewka zmiękła, po czym dokładam do garnka pokrojone pieczarki. Gotuję 3 minuty, dolewam ocet, zagotowuję. Wyjmuję łyżką cedzakową pieczarki i marchew, przekładam je do słoików, zalewam do pełna marynatą z garnka. Mocno zakręcam słoiki, pasteryzuję je ok. 15 minut.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger