Szukaj na blogu

Leczo z bakłażanem, sałatą lodową i białą kiełbasą

Potrawka w stylu leczo to zawsze smaczny posiłek. Do jego przygotowania można użyć przeróżnych warzyw. Tak więc u mnie dziś dusiły się razem czerwone papryki, cebula, bakłażan, sałata lodowa i pomidory, do tego dodałam dużo dobrej jakości białej kiełbasy; zielona pietruszka i szczypta curry również dodały całości smaku.




Składniki:
2 cebule
2 niewielkie czerwone, słodkie papryki
0,5 główki sałaty lodowej 
1 mały bakłażan
2 dojrzałe, niewielkie pomidory
4 białe kiełbaski parzone (z szynki)
posiekana natka pietruszki
oliwa do smażenia
mała szczypta curry
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule kroję na pół i potem na plasterki, przekładam na patelnię z niewielką ilością oliwy, lekko solę i smażę do zeszklenia. Przekładam do garnka, a na ten sam tłuszcz wrzucam pokrojonego w słupki bakłażana. Smażę go przez 2-3 minuty, by stracił surowość i również przekładam do garnka. Podsmażam lekko kolejno: pokrojoną w paseczki paprykę, a potem plasterki kiełbasy. Na końcu chwilę smażę posiekaną sałatę. Gdy te składniki są już w garnku, dodaję pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną natkę pietruszki, duszę pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Doprawiam lekko curry, solą i pieprzem. Podaję z ciemnym pieczywem.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger