Pikantna karkówka z patelni
Po bardzo miłym poranku spędzonym w Ogrodzie Botanicznym wróciliśmy do domu głodni jak wilki - więc obiad dziś konkretny :) Karkówka na ostro; przygotowałam ją na patelni grillowej, podałam z ciągle jeszcze pysznymi, młodymi ziemniakami - to był obiad trochę w wakacyjnym klimacie. Do karkówki użyłam ostrego sosu Kebab firmy Develey - zresztą często używam produktów tej firmy w sposób niestandardowy: sosy stają się marynatami, musztardy składnikami sosów czy zup, majonezy są w bułkach lub ciastach :)
Składniki:
4 kotlety z karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu Kebab (ostry) firmy Develey
odrobina oliwy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kotlety lekko rozbijam i oprószam solą i pieprzem. Smaruję je dokładnie sosem Kebab, odstawiam na pół godziny do lodówki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wlewam odrobinę oleju, smażę kotlety na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron, po czym zmniejszam płomień i układam na nich cieniutkie plasterki cebuli. Podlewam odrobinę wodą, przykrywam i duszę 10-12 minut. Następnie przewracam kotlety na drugą stronę, jeśli woda wyparowała znów dolewam odrobinę, dodaję posiekany czosnek i duszę kolejne 10 minut. Podaję z ziemniakami i surówką.
Przepis autorski.
Składniki:
4 kotlety z karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu Kebab (ostry) firmy Develey
odrobina oliwy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kotlety lekko rozbijam i oprószam solą i pieprzem. Smaruję je dokładnie sosem Kebab, odstawiam na pół godziny do lodówki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wlewam odrobinę oleju, smażę kotlety na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron, po czym zmniejszam płomień i układam na nich cieniutkie plasterki cebuli. Podlewam odrobinę wodą, przykrywam i duszę 10-12 minut. Następnie przewracam kotlety na drugą stronę, jeśli woda wyparowała znów dolewam odrobinę, dodaję posiekany czosnek i duszę kolejne 10 minut. Podaję z ziemniakami i surówką.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz