Lekka zupa jarzynowa z jajkiem
Zupa na bazie warzyw, praktycznie bez tłuszczu, lekko zagęszczona jajkiem - to naprawdę lekki posiłek :)
Składniki:
1,5 litra wody
0,5 małego kalafiora
3 niewielkie marchewki
3-4 łodygi selera naciowego
10-12 średnich ziemniaków
2 jajka
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
posiekane: natka pietruszki i koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram, kroję w niewielkie (mniej więcej równe) kawałki. Wrzucam warzywa do gorącej wody, lekko solę i gotuję ok. 15 minut. Rozgrzewam masło na patelni i wrzucam na nie drobno posiekany czosnek, smażę chwilę nie dopuszczając, by zbyt się zrumienił, bo będzie gorzki. Podsmażony czosnek przekładam z masłem do garnka i gotuję zupę do miękkości warzyw (mają być miękkie, ale nie rozgotowane). Jajka roztrzepuję o wlewam małą strużką do garnka, jednocześnie energicznie mieszając zupę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Składniki:
1,5 litra wody
0,5 małego kalafiora
3 niewielkie marchewki
3-4 łodygi selera naciowego
10-12 średnich ziemniaków
2 jajka
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
posiekane: natka pietruszki i koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram, kroję w niewielkie (mniej więcej równe) kawałki. Wrzucam warzywa do gorącej wody, lekko solę i gotuję ok. 15 minut. Rozgrzewam masło na patelni i wrzucam na nie drobno posiekany czosnek, smażę chwilę nie dopuszczając, by zbyt się zrumienił, bo będzie gorzki. Podsmażony czosnek przekładam z masłem do garnka i gotuję zupę do miękkości warzyw (mają być miękkie, ale nie rozgotowane). Jajka roztrzepuję o wlewam małą strużką do garnka, jednocześnie energicznie mieszając zupę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz