Biała kiełbasa pieczona w piwie
Kiełbaska bardzo nam smakowała. Pierwszy raz upiekłam ją z piwem - muszę przyznać, że to ciekawy sposób; nabrała bardzo fajnego smaku, jest delikatna, z lekko wyczuwalną nutą musztardy. Danie dobrze mi się kojarzy, bo przywodzi na myśl wakacyjny klimat.
Składniki:
ok. 1 kg białej kiełbasy (parzonej)
2 duże cebule
2 łyżki słodkiej musztardy
0,5 łyżeczki tartego chrzanu
oliwa lub olej
sól, pieprz
0,5 szklanki jasnego piwa
Przygotowanie:
Cebulę kroję w grube plasterki, kiełbaski nacinam z obu stron na głębokość ok. 0,5 cm. Na dno naczynia do pieczenia wlewam trochę oliwy, wykładam na nią cebulę - oprószam cebulę solą i pieprzem. Na cebuli układam kiełbaski, smaruję je z góry połową musztardy. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni C (od czasu do czasu polewam kiełbaski oliwą z dna). Następnie odwracam kiełbaski, dolewam piwo, zwiększam temperaturę do 230 stopni C. i piekę wszystko jeszcze 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmuję kiełbaski, miksuję sos, ewentualnie doprawiam go do smaku odrobiną chrzanu, układam kiełbaski z powrotem. Na ostatnie minuty włączam funkcję grilla, by kiełbaski się dodatkowo przyrumieniły. Podaję gorące, z pikantną surówką.
Składniki:
ok. 1 kg białej kiełbasy (parzonej)
2 duże cebule
2 łyżki słodkiej musztardy
0,5 łyżeczki tartego chrzanu
oliwa lub olej
sól, pieprz
0,5 szklanki jasnego piwa
Przygotowanie:
Cebulę kroję w grube plasterki, kiełbaski nacinam z obu stron na głębokość ok. 0,5 cm. Na dno naczynia do pieczenia wlewam trochę oliwy, wykładam na nią cebulę - oprószam cebulę solą i pieprzem. Na cebuli układam kiełbaski, smaruję je z góry połową musztardy. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni C (od czasu do czasu polewam kiełbaski oliwą z dna). Następnie odwracam kiełbaski, dolewam piwo, zwiększam temperaturę do 230 stopni C. i piekę wszystko jeszcze 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmuję kiełbaski, miksuję sos, ewentualnie doprawiam go do smaku odrobiną chrzanu, układam kiełbaski z powrotem. Na ostatnie minuty włączam funkcję grilla, by kiełbaski się dodatkowo przyrumieniły. Podaję gorące, z pikantną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz