Kotlety mielone z jajkiem
Podejrzałam gdzieś jakiś czas temu ciekawy sposób na przyrządzenie kotletów mielonych, więc sprawdziłam go dziś - przyjemne, smaczne danie. Zagapiłam się niestety i zamiast pięknych, płynnych żółtek usmażyły mi się jajka na twardo, ale przyjmijmy że tak było zakładane;-)
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
5 jajek
5 łyżek bułki tartej + bułka do panierowania
1 spora cebula
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/3 łyżeczki curry
posiekany koperek
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
czerwona papryka
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przekładam mięso do miski, dodaję 1 jajko, bułkę tartą, bardzo drobno posiekaną cebulę i wyrabiam na jednolitą masę. Dodaję sos sojowy, koperek, curry, doprawiam solą i pieprzem. Dzielę masę na 4 równe porcje, a każdej porcji formuję placek średnicy minimum 12 cm. Tak przygotowane kotlety panieruję w bułce tartej i przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażę po 3 minuty z każdej strony, zdejmuję na talerz i ostrym nożykiem wykrajam kółka średnicy ok. 6-7 cm. Powstałe mięsne obręcze przekładam z powrotem na patelnię, wbijam ostrożnie do środka po 1 jajku, doprawiam jajka wg uznania, przykrywam patelnię pokrywką i na malutkim ogniu smażę aż zetną się białka. Podaję z ziemniakami.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
5 jajek
5 łyżek bułki tartej + bułka do panierowania
1 spora cebula
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/3 łyżeczki curry
posiekany koperek
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
czerwona papryka
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przekładam mięso do miski, dodaję 1 jajko, bułkę tartą, bardzo drobno posiekaną cebulę i wyrabiam na jednolitą masę. Dodaję sos sojowy, koperek, curry, doprawiam solą i pieprzem. Dzielę masę na 4 równe porcje, a każdej porcji formuję placek średnicy minimum 12 cm. Tak przygotowane kotlety panieruję w bułce tartej i przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażę po 3 minuty z każdej strony, zdejmuję na talerz i ostrym nożykiem wykrajam kółka średnicy ok. 6-7 cm. Powstałe mięsne obręcze przekładam z powrotem na patelnię, wbijam ostrożnie do środka po 1 jajku, doprawiam jajka wg uznania, przykrywam patelnię pokrywką i na malutkim ogniu smażę aż zetną się białka. Podaję z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz