Pieczone sznycle z indyka z pomidorem i parmezanem
Jestem pełna wrażeń po dzisiejszych warsztatach z miksowania zorganizowanych przez Russell Hobbs Polska, ale o tym będzie oddzielny post - a tymczasem, naprawdę szybko, powstał dzisiejszy obiad - pieczone sznycle z indyka, z soczystym pomidorem, bazylią i parmezanem. To lekki, pyszny posiłek idealny w takich dniach jak mój dzisiejszy - czyli dla zabieganych, zapracowanych i zaaferowanych ;)
Składniki:
3-4 sznycle z indyka
kilka liści świeżej bazylii
2-3 gałązki tymianku cytrynowego
1 dojrzały pomidor malinowy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta suszonego oregano
oliwa
tarty parmezan
Przygotowanie:
Umyte i osuszone sznycle oprószam solą, pieprzem i oregano. Dno naczynia do pieczenia skrapiam oliwą, układam sznycle. Na nich układam plastry pomidora, posiekany czosnek i wszystko posypuję bazylią posiekaną w paseczki. Wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut, po czym dokładam tymianek, oprószam całość parmezanem i piekę jeszcze 20 minut. Podaję z ryżem i pikantną sałatką, np. z zielonych pomidorów.
Przepis autorski.
3-4 sznycle z indyka
kilka liści świeżej bazylii
2-3 gałązki tymianku cytrynowego
1 dojrzały pomidor malinowy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta suszonego oregano
oliwa
tarty parmezan
Przygotowanie:
Umyte i osuszone sznycle oprószam solą, pieprzem i oregano. Dno naczynia do pieczenia skrapiam oliwą, układam sznycle. Na nich układam plastry pomidora, posiekany czosnek i wszystko posypuję bazylią posiekaną w paseczki. Wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut, po czym dokładam tymianek, oprószam całość parmezanem i piekę jeszcze 20 minut. Podaję z ryżem i pikantną sałatką, np. z zielonych pomidorów.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz