Szukaj na blogu

Żeberka w białym sosie

Wiem, że dziś piątek, że w wielu domach króluje rybka - ale mam nadzieję że wielu osobom narobię apetytu i że przygotujecie te przepyszne żeberka na jutrzejszy lub niedzielny obiad :) Są naprawdę wyjątkowe. Aż dziw bierze, bo przygotowanie jest banalnie łatwe - ale przecież nie od dziś wiadomo, że często smak tkwi w prostocie. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach, sos ma świetny, mięsny, lekko słodki i równocześnie kwaskawy smak. Zachęcam do wypróbowania!




Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
woda
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 cytryna
3/4 szklanki śmietany 18% (do zup i sosów)
1 pełna łyżeczka mąki
1 płaska łyżka cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Żeberka dzielę na porcje, przekładam do garnka, zalewam niewielką ilością wody (tylko by je odrobinę przykrywała). Dodaję łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję razem do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjmuję, a do wywaru dodaję cukier, sok z cytryny i śmietanę pomieszaną z mąką - mieszam dokładnie. Podgrzewam sos, by leciutko zgęstniał, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Żeberka układam w naczyniu do zapiekania, zalewam je sosem i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. W międzyczasie lekko polewam sosem wystające części mięsa.  Podaję z ziemniakami lub kaszą.
 Inspirowałam się żeberkami po żnińsku z książki "potrawy regionalne" p. Hanny Szymanderskiej.


              

               

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger