Szukaj na blogu

Karmelowa cebula - dodatek do mięs

   Cebula wcale nie musi być ostra w smaku, wystarczy ją usmażyć i już się to zmieni. A zmieni się jeszcze bardziej, jeśli przed smażeniem podgotuje się ją w mleku. Mój sposób gwarantuje, że będzie delikatna i słodka, bo najpierw właśnie w mleku podgotowana, jest później smażona na maśle z dodatkiem cukru, co powoduje że wytwarza się karmel. Efekt jest bardzo fajny, zachęcam, spróbujcie. Taki dodatek będzie bardzo pasował do obiadowych mięs.



Składniki:
3 duże cebule
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka ciemnego cukru
duża szczypta soli
pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Obrane cebulę kroję na ćwiartki, przekładam do niewielkiego rondelka, zalewam mlekiem i pod przykryciem, na małym ogniu, gotuję aż będą półmiękkie. Odlewam mleko (można je wykorzystać np. do przygotowania beszamelu), cebule przekładam na patelnię z masłem, dodaję cukier, szczyptę soli i delikatnie mieszając smażę ok. 10 minut. W tym czasie cebula powinna się lekko zarumienić i zmięknąć, ale powinna pozostać w kawałkach. Doprawiam pieprzem, podaję na gorąco do duszonych mięs.
Przepis autorski.


               



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger