Udka pieczone w mleku z czosnkiem i pieprzem cayenne
Udka w trakcie pieczenia duszą się w mleku, dzięki czemu mięso jest wyjątkowo soczyste. Chrupiąca, pikantna skórka skórka pachnąca czosnkiem zachęca do jedzenia, prawda ? :)
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 łyżki czosnku granulowanego
1 płaska łyżka soli
1 łyżka suszonego majeranku
0,5 szklanki mleka
3-4 łyżki oliwy
pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone udka nacieram dokładnie mieszanką czosnku, majeranku i soli, odstawiam na godzinę do lodówki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam oliwę, układam udka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C. na 40 minut. W międzyczasie polewam mięso oliwą z dna naczynia. Następnie lekko oprószam mięso pieprzem cayenne i wlewam ciepłe mleko, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 210 stopni C. i piekę jeszcze 15 minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz