Szukaj na blogu

Udka pieczone w mleku z czosnkiem i pieprzem cayenne

   Udka w trakcie pieczenia duszą się w mleku,  dzięki czemu mięso jest wyjątkowo soczyste. Chrupiąca, pikantna skórka skórka pachnąca czosnkiem zachęca do jedzenia, prawda ? :)           
                  



Składniki:
4 udka z kurczaka
2 łyżki czosnku granulowanego
1 płaska łyżka soli
1 łyżka suszonego majeranku
0,5 szklanki mleka
3-4 łyżki oliwy
pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone udka nacieram dokładnie mieszanką czosnku, majeranku i soli, odstawiam na godzinę do lodówki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam oliwę, układam udka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C. na 40 minut. W międzyczasie polewam mięso oliwą z dna naczynia. Następnie lekko oprószam mięso pieprzem cayenne i wlewam ciepłe mleko, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę 20 minut.  Po tym czasie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 210 stopni C. i piekę jeszcze 15 minut.
Przepis autorski.

                 
                 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger