Szukaj na blogu

Karkówka duszona w kapuście

  Solidny, mięsny obiad :) Miękkie pyszne mięso z kapustą kiszona, cebulą, i marchewką - wszystko uduszone razem, soczyste i pachnące czosnkiem. Lubicie?





Składniki:
kilka kotletów z karkówki (w zależności od ilości osób)
2-3 cebule
1-2 marchewki
300-400 g. kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1 łyżka smalcu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Mięso myję i osuszam, lekko solę i  smażę w dużym rondlu lub w brytfance na rozgrzanym smalcu - by się lekko zrumieniło. Dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę posiekaną w kostkę, dodaje liście laurowe i ziele angielskie, smażę razem pod przykryciem aż cebula i marchewką będą miękkie, dodaję pokrojony w plasterki czosnek. Dodaję odsączoną kapustę (wcześniej ją płuczę, jeśli jest bardzo kwaśna) i duszę, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dolać odrobinę wody, ale nie jest to konieczne. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z gotowanymi ziemniakami.
Przepis autorski.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger