Zasmażana kiszona kapusta z owocami
Kapusta kiszona to jeden z moich ulubionych składników, wykorzystuję ją w mojej kuchni bardzo często. Dziś chcę pokazać ją w trochę mniej tradycyjnej odsłonie, bo na słodko. Tzn. nie jest oczywiście tak po prostu słodka - jest pikantna, ale z wyraźną słodyczą, bo znajdziecie w niej sporą ilość owoców i miód. Tak przygotowana kapusta bardzo pasuje do smażonych mięs, choćby do kotleta schabowego :)
Użyłam doskonałego miodu rzepakowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka, serdecznie Wam polecam to miejsce.
Składniki:
300 g. kiszonej kapusty
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 duże czerwone jabłka
duża garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka miodu rzepakowego, polecam Miody Suszka
3-4 łyżki oleju
2 łyżki zimnego masła
1 łyżeczka posiekanego tymianku (u mnie świeży)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na głęboką patelnię wlewam olej, wrzucam odciśniętą kapustę i pod pokrywką smażę ją 5 minut, mieszając. Dolewam pół szklanki wody, lekko solę i duszę 10 minut- też pod pokrywką (kontrolując, by się nic nie przypaliło). Gdy woda odparuje a kapusta lekko zmięknie, przesuwam kapustę na jedną połowę patelni, i na pustą wrzucam posiekaną cieniutko cebulę, wlewam na cebulę odrobinę oleju. Smażę pod przykryciem do momentu, gdy cebula zacznie nabierać złotego koloru. Wtedy mieszam wszystko razem, dodaję masło, dorzucam żurawinę i posiekane w plasterki jabłka (kroję je na ósemki, wyjmuję tylko gniazda nasienne, nie obieram!). Duszę, mieszając, ok. 15 minut, po czym dodaję miód, posiekany czosnek i zioła. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Użyłam doskonałego miodu rzepakowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka, serdecznie Wam polecam to miejsce.
Składniki:
300 g. kiszonej kapusty
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 duże czerwone jabłka
duża garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka miodu rzepakowego, polecam Miody Suszka
3-4 łyżki oleju
2 łyżki zimnego masła
1 łyżeczka posiekanego tymianku (u mnie świeży)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na głęboką patelnię wlewam olej, wrzucam odciśniętą kapustę i pod pokrywką smażę ją 5 minut, mieszając. Dolewam pół szklanki wody, lekko solę i duszę 10 minut- też pod pokrywką (kontrolując, by się nic nie przypaliło). Gdy woda odparuje a kapusta lekko zmięknie, przesuwam kapustę na jedną połowę patelni, i na pustą wrzucam posiekaną cieniutko cebulę, wlewam na cebulę odrobinę oleju. Smażę pod przykryciem do momentu, gdy cebula zacznie nabierać złotego koloru. Wtedy mieszam wszystko razem, dodaję masło, dorzucam żurawinę i posiekane w plasterki jabłka (kroję je na ósemki, wyjmuję tylko gniazda nasienne, nie obieram!). Duszę, mieszając, ok. 15 minut, po czym dodaję miód, posiekany czosnek i zioła. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz