Pieczone kulki selerowe
Składniki (7-8 sztuk):
1 duży seler
0,5 szklanki mleka + woda
szczypta soli do gotowania
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
trochę startego żółtego sera do posypania
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Myję i cienko obieram selera, kroję go w grubą kostkę, przekładam do rondla, wlewam mleko i uzupełniam wodą tak, by kostki były prawie zakryte.
Lekko sole i gotuję do miękkości selera.
Po ugotowaniu odcedzam selera (zostawiam płyn), lekko studzę i duszę na puree, ewentualnie dolewając odrobinę płynu, w którym się gotował.
Do masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, miękkie masło, łyżkę-dwie bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki.
Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Z masy formuję niewielkie kulki, lekko panieruję je w bułce tartej, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Na kilka minut przed końcem pieczenia posypuję kulki startym żółtym serem.
Podaję na gorąco z ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz