Szukaj na blogu

Roladki z karkówki z mozzarellą i ziołami

    Zioła w mojej kuchni pełną niezwykle ważną rolę i przez cały rok mam na kuchennym blacie zielony ogródek, w który uwielbiam wkładać nos :) W dzisiejszym obiedzie także ich nie zabrakło, bo przygotowałam dziś roladki z niewielką ilością mozzarelli, mocno doprawione świeżym majerankiem. 
Dobrze uduszona karkówka jest tak miękka i delikatna, że rozpływa się w ustach, a jej jedzenie to wielka przyjemność. To jeden z moich ulubionych rodzajów mięsa, a dzisiejsze roladki wyszły rewelacyjnie ;)



                 

Składniki:
kilka dużych kotletów z karkówki
po ok. łyżeczce tartej mozzarelli na kotlet
2 duże cebule
świeże gałązki majeranku
suszony majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
 Kotlety z karkówki lekko rozbijam tłuczkiem (ostrożnie, by ich nie przerwać), oprószam solą, pieprzem i suszonym majerankiem, na środku wykładam mozzarellę i gałązki świeżego majeranku, a także kilka piórek cebuli. Zwijam roladki i spinam je wykałaczkami lub szpilkami do mięsa. W brytfannie rozgrzewam 2-3 łyżki oleju, podsmażam roladki na rumiano z każdej strony na dość dużym ogniu, po czym zmniejszam ogień i dokładam pozostałą cebulę i świeży majeranek. Smażę do chwili, gdy cebula się zezłoci, a potem dolewam tyle wody, by pokrywała dno brytfanki. Duszę mięso na małym ogniu aż będzie zupełnie miękkie. Doprawiam sos do smaku, można go ewentualnie zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z sosem z duszenia. Podaję z ziemniakami oraz surówką.
Przepis autorski.


                     





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger