Pomidorki z ziołowym serkiem
Myślę, że taka przekąska skusi każdego, kto na nią spojrzy - niezwykle kolorowa- aż zachęca do spróbowania. To moja próba przed wielkanocnym śniadaniem, bo chciałabym żeby posiłek na naszym stole był bardzo wiosenny i lekki.
Składniki:
10 pomidorków koktajlowych
200 g. białego serka (ricotta, mascarpone, zwykły gładki twarożek)
3-4 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, mięta, szczypiorek, rozmaryn, szałwia)
1 mały ząbek czosnku
papryczka chili do przybrania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory myję, odkrajam czapeczki od strony łodyżki, ostrym nożykiem delikatnie wydrążam miąższ. Serek i zioła miksuję na gładką masę (kolor zależy od ilości użytych ziół), doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Masę przekładam do woreczka cukierniczego i wciskam do wydrążonych pomidorów. Tak przygotowane pomidorki ozdabiam posiekaną papryczką chili i ziołami, układam na talerzyku na kleksach serka - dzięki temu będą się ładnie trzymały.
Przepis autorski.
Składniki:
10 pomidorków koktajlowych
200 g. białego serka (ricotta, mascarpone, zwykły gładki twarożek)
3-4 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, mięta, szczypiorek, rozmaryn, szałwia)
1 mały ząbek czosnku
papryczka chili do przybrania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory myję, odkrajam czapeczki od strony łodyżki, ostrym nożykiem delikatnie wydrążam miąższ. Serek i zioła miksuję na gładką masę (kolor zależy od ilości użytych ziół), doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Masę przekładam do woreczka cukierniczego i wciskam do wydrążonych pomidorów. Tak przygotowane pomidorki ozdabiam posiekaną papryczką chili i ziołami, układam na talerzyku na kleksach serka - dzięki temu będą się ładnie trzymały.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz