Szukaj na blogu

Paprykarz z wędzonym halibutem

  Skusił mnie piękny kawałek wędzonego halibuta - tę rybę bardzo lubię pod każdą postacią. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na przygotowanie domowego paprykarza, tylko nie miałam pomysłu z jaką rybą go przygotować - halibut jest na tyle delikatny w smaku, że wydał mi się idealny :) W połączeniu ze słodkimi warzywami, doprawiony między innymi wędzoną papryką, szczyptą cynamonu i zielem angielskim smakuje świetnie. 




                   
Składniki:
ok. 200 g. wędzonego halibuta (waga bez ości)
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
0,5 czerwonej, słodkiej papryki (sztuki)
kawałek selera (mniej niż ćwiartka małego)
ok. pół szklanki białego ryżu (po ugotowaniu)
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 rozgniecione na pył ziarno ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Ryż gotuję do miękkości, przekładam do miski. Rybę bardzo dokładnie oddzielam od ości i rozdzielam na małe kawałki, przekładam ją do ryżu. Na tarce z drobnymi oczkami ścieram marchewkę i selera, cebulę i paprykę siekam drobniutko - warzywa przekładam na patelnię z olejem i podsmażam kilka minut, by stały się miękkie. Dodaję je do ryby i ryżu razem z przecierem pomidorowym. Mieszam, doprawiam do smaku odrobiną cynamonu, zgniecionym ziarnem ziela angielskiego, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Odstawiam do schłodzenia.
Przepis autorski.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger