Zielone koreczki z mozzarellą i roszponką
Oczy się śmieją do tych zielonych kąsków i uwierzcie, oprócz optymistycznego wyglądu one także świetnie smakują :) Przygotowałam je z sałaty- z roszponki, ale możecie użyć szpinaku, rukoli, pokusiłabym się nawet o świeży szczaw.
Składniki:
2 garści sałaty roszponki
1 łyżka masła
1 łyżka startej mozzarelli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
listki roszponki do przybrania
koper do przybrania
folia aluminiowa
wykałaczki
Przygotowanie:
Sałatę myję i osuszam. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam sałatę, leciutko ją solę (bardzo ostrożnie), mieszając czekam aż zmniejszy objętość - jak przy szpinaku. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku pieprzem, chwilę smażę razem. Dodaję starty ser, smażę do jego rozpuszczenia. Gorącą masę przekładam na folię aluminiową, formuję wałek o średnicy ok. 3 cm, zawijam szczelnie i odkładam do ostygnięcia, a potem do lodówki. Zupełnie zimny wałek kroję w ukośne plastry ok. 1,5 grubości, na każdym układam po 1-2 listkach roszponki, wbijam wykałaczkę. Podaję w temperaturze pokojowej.
Przepis autorski.
Składniki:
2 garści sałaty roszponki
1 łyżka masła
1 łyżka startej mozzarelli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
listki roszponki do przybrania
koper do przybrania
folia aluminiowa
wykałaczki
Przygotowanie:
Sałatę myję i osuszam. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam sałatę, leciutko ją solę (bardzo ostrożnie), mieszając czekam aż zmniejszy objętość - jak przy szpinaku. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku pieprzem, chwilę smażę razem. Dodaję starty ser, smażę do jego rozpuszczenia. Gorącą masę przekładam na folię aluminiową, formuję wałek o średnicy ok. 3 cm, zawijam szczelnie i odkładam do ostygnięcia, a potem do lodówki. Zupełnie zimny wałek kroję w ukośne plastry ok. 1,5 grubości, na każdym układam po 1-2 listkach roszponki, wbijam wykałaczkę. Podaję w temperaturze pokojowej.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz