Szukaj na blogu

Potrawka z bakłażana

   Mój ukochany bakłażan w roli dodatku do duszonego mięsa - z pomidorami, cebulą, czosnkiem i zieloną pietruszką. To pyszna potrawka z nutką cynamonu, który wspaniale wzbogaca smak całości.




Składniki:
1 średni bakłażan
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
mała szczypta cynamonu
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Przygotowanie:
 W głębokiej patelni (rondlu) rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekaną w grubą kostkę cebulę. Oprószam ją lekko solą i pod pokrywką smażę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia, po czym wrzucam pokrojonego w kostkę (ok. 2 x 2 cm) bakłażana. Dodaję posiekany czosnek i pod przykryciem, na małym ogniu smażę - mieszając - aż bakłażan zmieni kolor na lekko złoty. Dodaję masło, posiekaną pietruszkę i pokrojone na pół pomidorki, doprawiam całość cynamonem, solą i pieprzem, i już bez pokrywki smażę jeszcze kilka minut na większym ogniu, by smaki się połączyły. Podaję na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Przepis autorski.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger