Szukaj na blogu

Zapiekanka warzywna z szynką parmeńską

   Lubicie zapiekanki ? Dają nieskończoną ilość kombinacji i połączeń smakowych, no i mają jeszcze jedną zaletę - można je przygotować wcześniej i odgrzewać. Dla mnie to ważne, bo tym samym mogę przygotować obiad wcześniej, a po podgrzaniu taka zapiekanka nic nie straci na smaku. 
 Dziś podaję kolorową, sycącą zapiekankę z ziemniaków, marchewki, pietruszki i brokuła, z chrupiącą szynką parmeńską i kremową warstwą z pora i boczku uduszonych ze słodką śmietanką.






Składniki na 2-3 osoby:
100 g. szynki parmeńskiej
100 g. chudego boczku w plastrach
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 
1 por (jasna część) - posiekany w plasterki
6 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 brokuła, podzielonego na różyczki
1 łyżka masła
100 g. tartej mozzarelli
oliwa do posmarowania formy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Natłuszczoną oliwą formę wykładam plastrami szynki. Umyte i obrane ziemniaki, marchew i pietruszkę kroję na duże kawałki, wrzucam do garnka, zalewam wodą, lekko solę i gotuję  do miękkości ziemniaków. Boczek siekam w małą kosteczkę i smażę na patelni z odrobiną oleju, żeby się łatwiej wytopił, gdy się zarumieni dodaję plasterki pora, smażę razem pod przykryciem, mieszając. Gdy por się zeszkli, dodaję śmietankę, mocno zmniejszam ogień, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zostawiam na 5-8 minut by się razem dusiły. Ugotowane warzywa odcedzam, dodaję masło, duszę (nie musi być bardzo dokładnie) na masę, dodaję połowę sera, doprawiam solą i pieprzem.  Na dno formy (wyłożonej szynką) wykładam różyczki brokuła, oprószam je solą, posypuję pozostałą mozzarellą i wykładam masę z pora i boczku. Na tę masę wykładam masę z warzyw, wszystko wygładzam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 35 minut. Przed końcem pieczenia można zapiekankę posypać serem i go zrumienić. Zapiekankę przed podaniem odwracam do góry dnem, podaję na gorąco. 
Przepis autorski.

                   

                   

                  
                  



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger