Szukaj na blogu

Delikatna marchewka duszona z mlekiem kokosowym

Potrawka z marchewki, którą Wam dziś chcę pokazać, pasuje idealnie do duszonego lub pieczonego kurczaka podanego z ryżem. Jest kremowa, słodkawa, a smak jest trochę podkręcony curry i czosnkiem. 




Składniki:
0,5 kg marchewki
3 szalotki
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
1 mały ząbek czosnku
mała szczypta curry
1 (mała) puszka mleka kokosowego - ok. 200 g.
Przygotowanie:
Myję i obieram marchewki, jeśli są dość grube kroję je wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie ukośne plasterki.  Przekładam je do garnka, wlewam tyle wody, by je lekko przykrywała, lekko solę i gotuję do miękkości. Odlewam wodę (marchewka zostaje w garnku), dodaję masło, posiekane drobniutko szalotki i mieszając smażę 3-4 minuty. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i curry, smażę jeszcze minutę. Dolewam mleko kokosowe, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pod przykryciem duszę wszystko ok. 8 minut. Podaję na gorąco.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger