Placek ziemniaczany z pieczarkami
Placki ziemniaczane - choć przygotowane na różne sposoby - zawsze mi bardzo smakują. Dodawałam już do nich różne warzywa: marchew, dynię, brokuły, a także twaróg czy po prostu parówki - za każdym razem są pyszne.
Dzisiejsza wersja to coś dla wielbicieli pieczarek, bo oprócz tego, że placki podałam z tymi grzybami duszonymi ze śmietaną, to pieczarki znalazły się także w środku, jako składnik ciasta.
Składniki na 4 porcje:
10 sporych ziemniaków
10 dużych pieczarek
3 szalotki
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Dodatki:
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła
1 szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki gęstej śmietany (18%)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, ścieram także umyte pieczarki. Dodaję jajka, mąkę, drobniutko posiekaną szalotkę, doprawiam solą i pieprzem. Z ciasta smażę 4 placki na patelni o średnicy ok. 12 cm. Pozostałe pieczarki po umyciu kroję w cienkie plasterki, wrzucam do rondla z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę do odparowania wody. Dodaję posiekaną szalotkę i natkę pietruszki, pod przykryciem smażę ok. 5 minut, po czym dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze kilka minut.
Podaję placki z porcją pieczarek w śmietanie.
Przepis autorski.
Dzisiejsza wersja to coś dla wielbicieli pieczarek, bo oprócz tego, że placki podałam z tymi grzybami duszonymi ze śmietaną, to pieczarki znalazły się także w środku, jako składnik ciasta.
Składniki na 4 porcje:
10 sporych ziemniaków
10 dużych pieczarek
3 szalotki
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Dodatki:
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła
1 szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki gęstej śmietany (18%)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, ścieram także umyte pieczarki. Dodaję jajka, mąkę, drobniutko posiekaną szalotkę, doprawiam solą i pieprzem. Z ciasta smażę 4 placki na patelni o średnicy ok. 12 cm. Pozostałe pieczarki po umyciu kroję w cienkie plasterki, wrzucam do rondla z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę do odparowania wody. Dodaję posiekaną szalotkę i natkę pietruszki, pod przykryciem smażę ok. 5 minut, po czym dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze kilka minut.
Podaję placki z porcją pieczarek w śmietanie.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz