Szukaj na blogu

Naleśniki z bakłażanem, serem i szynką

  Te naleśniki są bardzo sycące i smaczne, kojarzą mi się z letnim, leniwym popołudniem w którymś z krajów południowej Europy. Przywodzą mi na myśl fotel na tarasie z widokiem na błękitną wodę i kieliszek białego wina w ręce :)



                    

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka lekko gazowanej wody mineralnej
1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
0,2 szklanki oleju
szczypta soli
Farsz:
1 średni bakłażan
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka plastrów szynki, pokrojonych na kawałki
100 g. tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umytego bakłażana kroję w kostkę 1 x 1 cm. Na patelnię wlewam 2 łyżki oleju, przekładam bakłażana, lekko go solę i smażę pod przykryciem, mieszając, aż się przyrumieni. Dodaję posiekane czosnek i pietruszkę, duszę razem pod pokrywką jeszcze kilka minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Składniki ciasta trzepaczką mieszam do połączenia się, odstawiam na 10 minut. Smażę małe naleśniki (średnica patelni 12 cm).
Połowę każdego naleśnika lekko posypuję serem, układam kawałki szynki, a na nią farsz z bakłażanów. Ponownie oprószam go serem, składam naleśniki na pół i tak złożone podgrzewam na suchej patelni pod przykryciem, by ser się rozpuścił. Podaję gorące, z sosem czosnkowym.
Przepis autorski.

                    

                      

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger