Szukaj na blogu

Pizza z jajkiem i szpinakiem

   Podobną pizzę jadłam dawno temu w niezbyt pięknym lokalu w przejściu dla pieszych pod katowickim rondem. Może miejsce nie było zbyt urodziwe, ale smak tej pizzy mam w pamięci do dziś: pyszne ciasto, idealnie doprawiony szpinak i jajko z płynnym żółtkiem. Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? 





Składniki na ciasto (3-4 osoby):
2 szklanki mąki pszennej
20 g. świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
3 łyżki oleju rzepakowego
duża szczypta soli
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
0,5 szklanki ciepłego mleka
450 g. mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
100 g. tartej mozzarelli
3-4 jajka
świeżo starta gałka muszkatołowa
curry
mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
 Rozkruszam drożdże i mieszam je z mlekiem, miodem i 2 łyżkami mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły. Przesiewam pozostałą mąkę do miski, dodaję zioła, sól, oliwę i olej, a po wyrośnięciu także zaczyn z drożdży. Wyrabiam gładkie ciasto, ewentualnie podsypując je lekko mąką (5-8 minut). Ciasto przykrywam ścierką, odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie na patelni odmrażam szpinak, dodaję masło i czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
 Wyrośnięte ciasto zagniatam krótko, wałkuję tak, by wyłożyć nim prostokątną (natłuszczoną) blachę. Robię także z części ciasta podwyższone brzegi. Posypuję ciasto połową startej mozzarelli, wykładam szpinak, ścieram na niego odrobinę gałki muszkatołowej, smaruję brzegi ciasta mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 15 minut. Po tym czasie łyżką delikatnie robię wgłębienia w masie szpinakowej, wbijam ostrożnie jajka, lekko je solę i oprószam pieprzem i curry. Przestrzeń dookoła jajek posypuję resztą sera. Piekę jeszcze ok. 10 minut, w tym czasie białka powinny się ściąć. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.


                   

                   





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger