Szukaj na blogu

Zapiekanka z kurczakiem, śliwkami i kaszą gryczaną

  Kasza gryczana ma charakterystyczny smak, który dobrze się komponuje z wyrazistymi dodatkami - dlatego połączyłam ją z suszonymi śliwkami i sosem sojowym, który nadał jej lekko grzybowego aromatu. By zapiekanka była sycąca, znalazł się w niej także kurczak doprawiony czosnkiem i słodką papryką. To niezbyt kosztowne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad.





Składniki na 2 osoby:
1 filet z kurczaka (ok. 300 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g. startego żółtego sera
2 łyżki słodkiej, gęstej śmietany (18%)
1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 jajko
10 suszonych śliwek
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz 
olej do smażenia
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę ok. 2 x 2 cm,oprószam je solą i pieprzem, przekładam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę mięso przez 5 minut, mieszając, po czym dodaję paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę razem do momentu, gdy cebula się zeszkli i zmięknie.
 Do ugotowanej wcześniej kaszy dodaję sos sojowy, śmietanę, jajko, połowę startego sera i posiekaną pietruszkę, mieszam do połączenia się składników. Naczynie do zapiekania natłuszczam masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam kaszę, na nią posiekane śliwki i mięso z cebulą. Całość posypuję pozostałym żółtym serem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Podaję gorącą.
Przepis autorski.

                    







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger