Żeberka w sosie miodowo-musztardowym
Żeberka duszone z miodem i musztardą są soczyste i bardzo aromatyczne. W trakcie duszenia wytwarza się pyszny sos, który powstaje z cebuli i czosnku z przyprawami. Tak przygotowane mięso podaję najczęściej z ziemniakami i mizerią.
Do sosu użyłam miodu wielkokwiatowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka - tam można zaopatrzyć się w naprawdę doskonałe miody, polecam Wam sklep.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych (paski)
4 spore cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, polecam Sklep Miody Suszka
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka kroję na kawałki, oprószam je solą. W brytfance rozgrzewam olej, układam żeberka i smażę je na rumiano z obu stron. W międzyczasie bardzo drobno siekam cebule (można je zetrzeć na tarce), dodaję do mięsa gdy jest rumiane, zmniejszam ogień i pod przykryciem smażę razem, do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaję musztardę, pokrojony na kawałki czosnek, majeranek i dolewam ok. szklanki wody. Duszę wszystko do miękkości mięsa, uzupełniając wodę w razie konieczności - by mięso się nie przypaliło i żeby ciągle dusiło się w sosie. Pod koniec duszenia dodaję miód, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze kilkanaście minut, by smaki się połączyły.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz