Szukaj na blogu

Kluski ziemniaczane z marchewką i boczkiem

   Ziemniaczane kluski nie muszą być nudne; można je wzbogacać i dodawać im nowego smaku - tak więc dziś dodałam do nich marchew i chrupiący boczek, przez co smakują naprawdę świetnie :) 






Składniki:
0,5 kg ziemniaków
3-4 marchewki
100 g. wędzonego boczku
1 łyżka suszonego majeranku
1 ząbek czosnku
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
sól, pieprz
Dodatkowo:
boczek  
cebula
duża szczypta majeranku
świeży posiekany koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Obrane ziemniaki i marchewki kroję w kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym dokładnie je odcedzam i jeszcze ciepłe duszę na puree. Boczek kroję bardzo drobno i przesmażam, by się przyrumienił i zrobił się chrupiący. Przekładam go (bez tłuszczu!) do puree z warzyw, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Dodaję mąkę i zagniatam ciasto - będzie dość rzadkie i klejące, więc warto oprószać mąką dłonie. Z ciasta formuję kulki, lekko je spłaszczam i wrzucam na osolony wrzątek. Kluski gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaję polane przesmażonym na rumiano boczkiem z cebulką i majerankiem, posypane koperkiem.
Przepis autorski.


                     

                    

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger