Szukaj na blogu

Jajecznica z pokrzywą i pomidorkami cherry

   Wykorzystuję wspaniałą wiosnę i dlatego na śniadanie zagościła dziś u nas jajecznica z pokrzywą - młode listki smakują wyśmienicie, powinniśmy je jeść właśnie teraz, przed kwitnieniem. Zawiera dużo cennych dla naszych organizmów witamin i mikroelementów. 
 Po zerwaniu całych łodyg (przydadzą się rękawiczki) można je dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą i w szczelnym pojemniku przechowywać w lodówce przez kilka dni. Do potraw używa się liści, które wtedy zrywamy z łodyg - są dalej świeże i pięknie zielone.
Przypominam przy okazji przepis na pokrzywę duszoną z czosnkiem i śmietanką. 





Składniki:
1 jajko
1 białko
duża garść świeżych listków młodej pokrzywy
5 pomidorków cherry
5 łyżek mleka
1 łyżeczka masła
szczypiorek do posypania
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Wcześniej umytą i osuszoną pokrzywę siekam na kawałki. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokrzywę, oprószam ją solą i smażę przez 2-3 minuty, aż zmniejszy objętość. Jajko roztrzepuję z białkiem i mlekiem w miseczce, wlewam na patelnię, dodaję przekrojone na części pomidorki cherry. Doprawiam solą i pieprzem, smażę wg uznania. Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem.



                   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger