Karkówka duszona z marchewką i rozmarynem
Mięciutkie mięso z karkówki uduszone razem z plastrami marchewki - oj, taki obiad zachęca do jedzenia i kolorem, i zapachem. Smak potrawy jest odrobinę pikantny, bo doprawiłam ją musztardą. Wszystko pachnie rozmarynem i jak już jest na talerzu, trudno się oprzeć :)
Użyłam w potrawie Słodkiej musztardy firmy Develey - idealnie pasuje do duszonego mięsa.
Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej (u mnie 4 kotlety)
1 duża cebula
5-6 sporych marchewek
świeży rozmaryn
3-4 łyżki oleju
2 łyżki nieostrej musztardy, użyłam Słodkiej z Develey
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kotlety dzielę na pół, oprószam solą i pieprzem. W brytfance rozgrzewam olej i smażę kotlety na dość ostrym ogniu - z obu stron na rumiano. Cebulę kroję w grubą kostkę, dodaję do podsmażonego mięsa, chwilę smażę aż się zeszkli. Dodaję musztardę i dolewam pół szklanki wody - duszę mięso przez ok. 20 minut. W tym czasie sos się zredukuje. Obrane marchewki tnę na cienkie długie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Na chwilę wyjmuję z brytfanki mięso z cebulą, pozostawiając tłuszcz i wrzucam plastry marchewki. Smażę ją pod przykryciem 3-4 minuty, aż zmięknie, po czym z powrotem przekładam do garnka mięso i cebulę. Dodaję posiekany rozmaryn (ilość wg smaku, pamiętajcie - jest dość mocny), duszę wszystko do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewam odrobinę wodą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z ziemniakami.
Przepis autorski.
Użyłam w potrawie Słodkiej musztardy firmy Develey - idealnie pasuje do duszonego mięsa.
Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej (u mnie 4 kotlety)
1 duża cebula
5-6 sporych marchewek
świeży rozmaryn
3-4 łyżki oleju
2 łyżki nieostrej musztardy, użyłam Słodkiej z Develey
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kotlety dzielę na pół, oprószam solą i pieprzem. W brytfance rozgrzewam olej i smażę kotlety na dość ostrym ogniu - z obu stron na rumiano. Cebulę kroję w grubą kostkę, dodaję do podsmażonego mięsa, chwilę smażę aż się zeszkli. Dodaję musztardę i dolewam pół szklanki wody - duszę mięso przez ok. 20 minut. W tym czasie sos się zredukuje. Obrane marchewki tnę na cienkie długie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Na chwilę wyjmuję z brytfanki mięso z cebulą, pozostawiając tłuszcz i wrzucam plastry marchewki. Smażę ją pod przykryciem 3-4 minuty, aż zmięknie, po czym z powrotem przekładam do garnka mięso i cebulę. Dodaję posiekany rozmaryn (ilość wg smaku, pamiętajcie - jest dość mocny), duszę wszystko do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewam odrobinę wodą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z ziemniakami.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz