Szukaj na blogu

Pyszna duszona cebula do białej kiełbasy (do mięsa)

  Duszona cebula to dodatek banalnie prosty, a cudownie pyszny ! Kremowa, pikantna i słodka jednocześnie, smakuje nawet zwyczajnie położona na chlebie z masłem. Próbowaliście? jeśli nie, zachęcam :)
 Proponuję, by podać ją z białą kiełbasą, w miseczce obok, tak jak się podaje powidła do herbaty. Jestem przekonana, że kto po nią raz sięgnie, na jednym razie nie poprzestanie. 




Składniki:
1 kg cebuli
2 łyżki smalcu (może być ze skwarkami)
2 łyżeczki ciemnego cukru (u mnie dark muscovado)
duża szczypta suszonego majeranku
ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Obrane cebule kroję na grube plastry (ok. 1 cm). W rondlu z grubym dnem rozpuszczam smalec, wrzucam cebulę, lekko ją solę. Duszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 40 minut, po czym dodaję cukier, majeranek i rozgniecione dokładnie w moździerzu ziele angielskie i duszę kolejne 20 minut, mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przepis autorski.


                 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger