Domowy pasztet z brokułem
Jak każda domowa wędlina, tak samo pasztety przygotowane w domu są bardzo smaczne i zdrowe, bo wiemy co do ostatniego składnika, co się w nich znajduje. Ten pasztet polecam Wam nie tylko ze względu na bardzo dobry smak, ale także na soczystość, jakiej dodaję mu brokuł.
Składniki:
0,5 kg. karkówki
0,5 kg. fileta z kurczaka
0,5 kg wątróbki z kurczaka
0,5 kg wędzonego boczku
2 duże cebule
3 marchewki
0,5 średniej wielkości selera
1 niewielki brokuł
3 ząbki czosnku
1 jajko
1,5 łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2-3 łyżki oleju do smażenia
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
W garnku układam boczek, fileta z kurczaka, marchewki i selera (obrane), zalewam wodą, by przykrywała wszystko lekko i gotuję do czasu, gdy boczek będzie miękki. Brokuł pozostaje surowy. W międzyczasie wyjmuję marchewki i seler, by się nie rozgotowały. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wkładam wątróbkę i przesmażam ją szybko, dodaję posiekaną cebulę, lekko wszystko solę i pod przykryciem duszę ok. 10 minut. Zdejmuję wszystko z patelni, pozostawiając tłuszcz, i wkładam na nią pokrojoną w plastry i oprószoną solą karkówkę. Smażę ją na rumiano, po czym dolewam wodę na dno patelni i duszę do miękkości.
Gdy wszystkie składniki pasztetu są już miękkie, przepuszczam je dwukrotnie przez maszynkę - z wyjątkiem brokuła. Do masy dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek , sól i pieprz. Dokładnie mieszam, najlepiej dłonią. Brokuła dzielę na małe różyczki, ucinając łodygi, dokładam do masy, mieszam. Foremkę do pieczenia natłuszczam olejem i posypuję bułką tartą, wykładam masę mięsną, wyrównuję powierzchnię i piekę przez 60 minut w temperaturze 200 stopni C (góra-dół). Pasztet jest upieczony, gdy jego powierzchnia pięknie się zrumieni, a boku odstaną od formy. Pozostawiam go w formie do całkowitego ostudzenia.
Przepis autorski.
Składniki:
0,5 kg. karkówki
0,5 kg. fileta z kurczaka
0,5 kg wątróbki z kurczaka
0,5 kg wędzonego boczku
2 duże cebule
3 marchewki
0,5 średniej wielkości selera
1 niewielki brokuł
3 ząbki czosnku
1 jajko
1,5 łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2-3 łyżki oleju do smażenia
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
W garnku układam boczek, fileta z kurczaka, marchewki i selera (obrane), zalewam wodą, by przykrywała wszystko lekko i gotuję do czasu, gdy boczek będzie miękki. Brokuł pozostaje surowy. W międzyczasie wyjmuję marchewki i seler, by się nie rozgotowały. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wkładam wątróbkę i przesmażam ją szybko, dodaję posiekaną cebulę, lekko wszystko solę i pod przykryciem duszę ok. 10 minut. Zdejmuję wszystko z patelni, pozostawiając tłuszcz, i wkładam na nią pokrojoną w plastry i oprószoną solą karkówkę. Smażę ją na rumiano, po czym dolewam wodę na dno patelni i duszę do miękkości.
Gdy wszystkie składniki pasztetu są już miękkie, przepuszczam je dwukrotnie przez maszynkę - z wyjątkiem brokuła. Do masy dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek , sól i pieprz. Dokładnie mieszam, najlepiej dłonią. Brokuła dzielę na małe różyczki, ucinając łodygi, dokładam do masy, mieszam. Foremkę do pieczenia natłuszczam olejem i posypuję bułką tartą, wykładam masę mięsną, wyrównuję powierzchnię i piekę przez 60 minut w temperaturze 200 stopni C (góra-dół). Pasztet jest upieczony, gdy jego powierzchnia pięknie się zrumieni, a boku odstaną od formy. Pozostawiam go w formie do całkowitego ostudzenia.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz