Szukaj na blogu

Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym

Puszyste ciasto drożdżowe (o wyrazistym smaku, bo z dodatkiem musztardy, z chrupiącą skórką) otula soczystą białą kiełbaskę - taki posiłek może być i szybką przekąską, i daniem obiadowym. W innej wersji można zamiast musztardy dodać do ciasta chrzanu.
Z tego samego ciasta można przygotować pyszne bułeczki, przepis TUTAJ :)



               
Składniki na 5 porcji:
1,5 szklanki mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
15 g. świeżych drożdży
1 łyżka suszonego majeranku
1 pełna łyżka słodkiej musztardy (u mnie bawarska)
duża szczypta soli
2 łyżki oliwy
5 niedużych, białych kiełbasek - wcześniej ugotowanych, schłodzonych
Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże, majeranek, szczyptę soli i musztardę. Zagniatając dolewam stopniowo wodę, aż składniki się połączą - ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Dodaję olej, wyrabiam 3-4 minuty, po czym przekładam ciasto na stolnicę, dzielę na 5 części i z każdej rozwałkowuję prostokąt (wielkość w stosunku do kiełbaski mniej więcej jak na zdjęciu). Na środku układam ponacinaną w kratkę kiełbasę, nacinam ukośnie ciasto i paski na przemian zawijam na kiełbaskę (jak warkocz). Tak przygotowaną porcję smaruję dokładnie mlekiem. Kiełbaski piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Podaję z surówką.

 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger