Szukaj na blogu

Pieczone bakłażany z dorszem atlantyckim i porem

  Bakłażany wprost kocham, i przygotowuję je na różne sposoby. Dziś pieczone z dorszem atlantyckim i porem, z dodatkiem cynamonu i mozzarelli. Bardzo mi pasuje takie połączenie, zachęcam Was do wypróbowania - to świetna, zaskakująca smakiem przekąska.

 Zapraszam też przy okazji na bakłażany faszerowane pieczarkami i serem, które robiłam jakiś czas temu. Były równie pyszne !




Składniki na 3 porcje:
3 średnie bakłażany
ok. 300 g. świeżego fileta z dorsza atlantyckiego
1-2 średnie pory (jasne części)
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
100 g. tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
 Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ pozostawiając ok. 1 cm przy skórce (miąższ zostawiam). Lekko je solę i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 20-25 minut, by zmiękły.
 Filety z dorsza oprószam solą i pieprzem i układam na patelni z rozgrzanym olejem (skórą do dołu), przykrywam pokrywką i smażę 5-8 minut. Zdejmuję rybę z patelni, zostawiam do ostygnięcia, po czym dzielę ją na kawałki, wyjmując ewentualne ości. Na wyczyszczoną patelnię wkładam masło i posiekany miąższ z bakłażanów, smażę chwilę, po czym dokładam posiekane na półplasterki pory, lekko wszystko solę i duszę pod przykryciem, aż por stanie się miękki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  Podpieczone łódki bakłażanów faszeruję po kolei: odrobiną sera, dorszem - oprószam go bardzo delikatnie cynamonem, mieszanką pora i bakłażana i całość pokrywam mozzarellą. Piekę jeszcze 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Podaję na gorąco.
Przepis autorski. 


                   

                   

                   

                   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger