Pieczone bakłażany z dorszem atlantyckim i porem
Bakłażany wprost kocham, i przygotowuję je na różne sposoby. Dziś pieczone z dorszem atlantyckim i porem, z dodatkiem cynamonu i mozzarelli. Bardzo mi pasuje takie połączenie, zachęcam Was do wypróbowania - to świetna, zaskakująca smakiem przekąska.
Zapraszam też przy okazji na bakłażany faszerowane pieczarkami i serem, które robiłam jakiś czas temu. Były równie pyszne !
Składniki na 3 porcje:
3 średnie bakłażany
ok. 300 g. świeżego fileta z dorsza atlantyckiego
1-2 średnie pory (jasne części)
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
100 g. tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ pozostawiając ok. 1 cm przy skórce (miąższ zostawiam). Lekko je solę i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 20-25 minut, by zmiękły.
Filety z dorsza oprószam solą i pieprzem i układam na patelni z rozgrzanym olejem (skórą do dołu), przykrywam pokrywką i smażę 5-8 minut. Zdejmuję rybę z patelni, zostawiam do ostygnięcia, po czym dzielę ją na kawałki, wyjmując ewentualne ości. Na wyczyszczoną patelnię wkładam masło i posiekany miąższ z bakłażanów, smażę chwilę, po czym dokładam posiekane na półplasterki pory, lekko wszystko solę i duszę pod przykryciem, aż por stanie się miękki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podpieczone łódki bakłażanów faszeruję po kolei: odrobiną sera, dorszem - oprószam go bardzo delikatnie cynamonem, mieszanką pora i bakłażana i całość pokrywam mozzarellą. Piekę jeszcze 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Zapraszam też przy okazji na bakłażany faszerowane pieczarkami i serem, które robiłam jakiś czas temu. Były równie pyszne !
Składniki na 3 porcje:
3 średnie bakłażany
ok. 300 g. świeżego fileta z dorsza atlantyckiego
1-2 średnie pory (jasne części)
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
100 g. tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ pozostawiając ok. 1 cm przy skórce (miąższ zostawiam). Lekko je solę i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 20-25 minut, by zmiękły.
Filety z dorsza oprószam solą i pieprzem i układam na patelni z rozgrzanym olejem (skórą do dołu), przykrywam pokrywką i smażę 5-8 minut. Zdejmuję rybę z patelni, zostawiam do ostygnięcia, po czym dzielę ją na kawałki, wyjmując ewentualne ości. Na wyczyszczoną patelnię wkładam masło i posiekany miąższ z bakłażanów, smażę chwilę, po czym dokładam posiekane na półplasterki pory, lekko wszystko solę i duszę pod przykryciem, aż por stanie się miękki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podpieczone łódki bakłażanów faszeruję po kolei: odrobiną sera, dorszem - oprószam go bardzo delikatnie cynamonem, mieszanką pora i bakłażana i całość pokrywam mozzarellą. Piekę jeszcze 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz