Pulpeciki w sosie z pokrzywy i słodkiej śmietanki
Pulpeciki o lekko egzotycznym smaku w jeszcze bardziej niespotykanym sosie - to nasz dzisiejszy obiad. Sos przygotowałam z pokrzywy i słodkiej śmietanki z masłem i odrobiną cynamonu, którego nutkę znajdziecie także w pulpetach.
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej, zmielonej
1 jajko
3 łyżki wody mineralnej, gazowanej
2 szalotki
duża garść posiekanego szczypiorku
2 ziarna ziela angielskiego
niewielka szczypta cynamonu
sól, pieprz do smaku
Sos:
spora miseczka świeżych liści pokrzywy
2 szalotki
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 mały ząbek czosnku
szczypta cynamonu
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
starty parmezan do posypania
posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko,szczypiorek, cynamon i utarte w moździerzu ziele angielskie, dolewam wodę, doprawiam solą i pieprzem. Wyrabiam mięso przed kilka minut, aż powstanie lśniąca, jednolita masa. Z masy formuję 16 niewielkich kulek. Smażę je a każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Zdejmuję usmażone pulpeciki z patelni, i przekładam na patelnię liście pokrzywy. Dodaję masło, oprószam lekko solą i smażę pokrzywę jak szpinak - 2-3 minuty. Dolewam śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksuję wszystko razem, doprawiam do smaku cynamonem (szczyptą), solą i pieprzem, przekładam sos z powrotem na patelnię , wkładam do niego pulpeciki i na minimalnym ogniu podgrzewam 5-8 minut. Podaję z makaronem, posypane posiekanym szczypiorkiem i parmezanem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz