Pizza z rukolą, wędzonymi szprotkami i serem
Pizza o dość intensywnym smaku, piątkowa, bo z wędzonymi szprotkami :) Miałam dziś mało czasu, bo cały dzień zajęty przez szkolenie, a po powrocie do domu jeść się chciało, oj chciało :) Po przeglądzie lodówki stwierdziłam, że muszę jutro koniecznie jechać na zakupy, ale że trzeba było coś przygotować, padło na szybką, niezawodną pizzę. Bardzo nam podpasowało połączenie smaku wędzonej ryby z rukolą i porem, całość pysznie smakuje z sosem jogurtowym. Spróbujcie koniecznie :)
Składniki na 2-3 osoby:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki miodu gryczanego
15 g. świeżych drożdży
duża szczypta soli (do smaku)
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju rzepakowego
ciepła woda - ok. 3/4 szklanki
200 g. wędzonych szprotek
duża garść liści rukoli
3-4 cm jasnej części pora
150 g. startego żółtego sera (u mnie gouda)
domowy sos pomidorowy
Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do miski, dodaję rozdrobnione drożdże, miód, majeranek, oliwę, olej i sól. Stopniowo dolewam wodę - tyle, by powstało elastyczne, dość miękkie ciasto. Wyrabiam je kilka minut, po czym wykłam na dużą blachę wyłożoną natłuszczonym olejem papierem, rozciągając ciasto dość cienko. Smaruję ciasto sosem pomidorowym, posypuję połową sera, wykładam pozbawione ogonków i łebków sardynki. Posypuję pizzę porem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki, wykładam listki rukoli, a całość posypuję resztą sera. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 30 minut. Podaję z ulubionym sosem.
Przepis autorski.
Składniki na 2-3 osoby:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki miodu gryczanego
15 g. świeżych drożdży
duża szczypta soli (do smaku)
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju rzepakowego
ciepła woda - ok. 3/4 szklanki
200 g. wędzonych szprotek
duża garść liści rukoli
3-4 cm jasnej części pora
150 g. startego żółtego sera (u mnie gouda)
domowy sos pomidorowy
Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do miski, dodaję rozdrobnione drożdże, miód, majeranek, oliwę, olej i sól. Stopniowo dolewam wodę - tyle, by powstało elastyczne, dość miękkie ciasto. Wyrabiam je kilka minut, po czym wykłam na dużą blachę wyłożoną natłuszczonym olejem papierem, rozciągając ciasto dość cienko. Smaruję ciasto sosem pomidorowym, posypuję połową sera, wykładam pozbawione ogonków i łebków sardynki. Posypuję pizzę porem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki, wykładam listki rukoli, a całość posypuję resztą sera. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 30 minut. Podaję z ulubionym sosem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz