Ziemniaki duszone z cebulą i wędzonym boczkiem
Takie posiłki niezwykle lubimy, choć to tak naprawdę tylko ziemniaki, cebula i trochę boczku. Przygotowałam je dziś troszkę inaczej niż zwykle, i wyszły wyjątkowo pyszne.
Składniki:
1 kg młodych, równych ziemniaków
150 g. boczku wędzonego w plastrach
2 cebule
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
posiekany koperek i pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję szczoteczką lub obieram, przekrajam wzdłuż na pół. Przekładam je na głęboką patelnię, zalewam wodą, solę i pod przykryciem gotuję 20 minut. Następnie odlewam wodę, i dokładam posiekany drobno boczek. Mieszam, przykrywam, smażę mieszając aż boczek się lekko zarumieni i przysmaży. Wtedy dorzucam posiekaną cebulę, znowu przykrywam, zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. Na koniec dodaję posiekane zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz