Ciasto czekoladowe z wiśniami
To bardzo pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
120 g mleka
100 g gorzkiej czekolady
20 g kakao
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
4 jajka
300 g mąki pszennej
12 g proszku do pieczenia
200 g mrożonych wiśni (bez pestek)
100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
70 g śmietanki 36%
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję gorzką czekoladę posiekaną na kawałki, oraz kakao.
Mieszając podgrzewam na niewielkim ogniu, aż masa stanie się jednolita.
W międzyczasie w misie miksera umieszczam miękkie masło i cukier puder.
Ubijam na najwyższych obrotach, aż stanie się puszyste i jasne.
Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję po jajku (po dodaniu jajek masa może wydawać się lekko zwarzona, nie trzeba się tym przejmować).
Do masła z jajkami dodaję lekko przestudzone mleko z czekoladą i kakao, miksuję.
Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję przez kilka minut do uzyskania gładkiego, jednolitgo ciasta.
Dodaję mrożone wiśnie i posiekaną czekoladę, mieszam.
Ciasto wykładam na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką, wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach, czy ciasto jest upieczone).
Ostudzone ciasto smaruję polewą (czekoladę rozpuszczam na niewielkim ogniu ze śmietanką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz