Szukaj na blogu

Ciasto czekoladowe z wiśniami


To bardzo pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.


Składniki (blacha 20 na 30 cm):

120 g mleka

100 g gorzkiej czekolady

20 g kakao

200 g miękkiego masła

150 g cukru pudru

4 jajka

300 g mąki pszennej

12 g proszku do pieczenia

200 g mrożonych wiśni (bez pestek) 

100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej

Polewa:

100 g mlecznej czekolady

70 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

masło do posmarowania blachy

mąka do oprószenia blachy 

Przygotowanie:

Do rondelka wlewam mleko, dodaję gorzką czekoladę posiekaną na kawałki, oraz kakao.

Mieszając podgrzewam na niewielkim ogniu, aż masa stanie się jednolita.

W międzyczasie w misie miksera umieszczam miękkie masło i cukier puder.

Ubijam na najwyższych obrotach, aż stanie się puszyste i jasne.

Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję po jajku (po dodaniu jajek masa może wydawać się lekko zwarzona, nie trzeba się tym przejmować).

Do masła z jajkami dodaję lekko przestudzone mleko z czekoladą i kakao, miksuję.

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję przez kilka minut do uzyskania gładkiego, jednolitgo ciasta.

Dodaję mrożone wiśnie i posiekaną czekoladę, mieszam.

Ciasto wykładam na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką, wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach, czy ciasto jest upieczone).

Ostudzone ciasto smaruję polewą (czekoladę rozpuszczam na niewielkim ogniu ze śmietanką).


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger