Szukaj na blogu

Tarta serowa ze śliwkami

W tej tarcie przyjemnie łączą się smaki sera, śliwek, lekko ostrego imbiru, korzennego cynamonu i pomarańczy. Bardzo ją lubię, zwłaszcza w jesiennym i zimowym czasie.



Składniki (forma 26 cm):

Kruchy spód:

250 g mąki pszennej

1 jajko

160 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki 

20 g cukru waniliowego

30 g cukru pudru

Masa serowa:

600 g twarogu z wiaderka

2 jajka

80 g budyniu waniliowego bez cukru

60 g cukru pudru

20 g cukru waniliowego

skórka starta z pomarańczy 

Kruszonka:

50 g masła

50 g cukru

100 g mąki pszennej

Śliwki:

20-30 śliwek (w zależności od wielkości)

skórka starta z pomarańczy

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru trzcinowego

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

2-3 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jajka i cukru zagniatam jednolite ciasto, po czym schładzam je przez pół godziny w lodówce.

Ciasto rozwałkowuję i wyklejam nim formę do tarty (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką).

Spód podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.

Podpieczony spód smaruję powidłami.

Masa serowa:

Ser mieszam z jajkami, budyniem, cukrami i skórką z pomarańczy - można to zrobić rózgą, lub na wolnych obrotach miksera (nie należy napowietrzyć masy).

Na posmarowany powidłami spód wykładam masę serową.

Śliwki:

Umyte śliwki dzielę na połowki, przekłądam do miski. Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, skórkę z pomarańczy, imbir i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wszysko mieszam.

Śliwki wykładam na górę tarty.

Kruszonka:

Najpierw łączę w palcach miękkie masło z cukrem, a potem dodaję mąkę i rozcieram wszystko do uzyskania charakterystycznych grudek.

Kruszonę wysypuję na śliwki.

Ciasto piekę jeszcze przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger