Muffinki jogurtowe z owocami
Maślano - jogurtowe, delikatne i wspaniałe babeczki, do których możesz wykorzystać maliny, porzeczki, truskawki czy borówki, również mrożone.
Składniki:
80 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
20 g cukru waniliowego
100 g jogurtu naturalnego
2 jajka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
5 g proszku do pieczenia
Dodatkowo:
dowolne miękkie owoce, można użyć mrożonych
Przygotowanie:
Miękkie masło miksuję z cukrami na puszystą masę, po czym nie przerywając miksowania dodaję po jajku, czekając aż każde połączy się z resztą masy.
Dodaję jogurt, miksuję.
Masa w tym momencie może wyglądać na zwarzoną, ale to etap przejściowy.
Dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Wykładam po łyżce ciasta do papiloty, na górze układam owoce.
Piekę ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz