Szukaj na blogu

Panierowane rolsy z dorsza

Wpadłam na pomysł, żeby rybę przygotować podobnie jak dewolaje z kurczaka, czyli z masłem w środku, które w czasie smażenia powoli się rozpuszcza, nadając mięsu wyjątkową soczystość i smak.

Moje rybne rolsy wyszły świetne! Ryba jest bardzo delikatna, po prostu pyszna! 





Składniki (na 2 osoby):

2 filety z polędwicy z dorsza po ok. 200 g każdy

do przyprawienia wg uznania: sól i pieprz, sól ziołowa lub cytrynowa, posiekany koperek

po kawałku zimnego masła na każdą część ryby - 4 słupki jak na zdjęciu

Do panierowania:

mąka pszenna 

jajko

bułka tarta

Do smażenia:

masło klarowane


Przygotowanie:

Filety ostrożnie przekrajam wzdłuż na pół, z obu stron doprawiam wg uznania.

Następnie na każdym  okładam słupek zimnego masła i delikatnie zwijam rolsy.

Panieruję je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Rozgrzewam na patelni masło klarowane, i na średnim ogniu smażę rolsy, przekręcając je by usmażyły się z każdej strony - łącznie u mnie smażyły się ok. 10 minut.

Po usmażeniu przekładam n chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger