Panierowane rolsy z dorsza
Wpadłam na pomysł, żeby rybę przygotować podobnie jak dewolaje z kurczaka, czyli z masłem w środku, które w czasie smażenia powoli się rozpuszcza, nadając mięsu wyjątkową soczystość i smak.
Moje rybne rolsy wyszły świetne! Ryba jest bardzo delikatna, po prostu pyszna!
Składniki (na 2 osoby):
2 filety z polędwicy z dorsza po ok. 200 g każdy
do przyprawienia wg uznania: sól i pieprz, sól ziołowa lub cytrynowa, posiekany koperek
po kawałku zimnego masła na każdą część ryby - 4 słupki jak na zdjęciu
Do panierowania:
mąka pszenna
jajko
bułka tarta
Do smażenia:
masło klarowane
Przygotowanie:
Filety ostrożnie przekrajam wzdłuż na pół, z obu stron doprawiam wg uznania.
Następnie na każdym okładam słupek zimnego masła i delikatnie zwijam rolsy.
Panieruję je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Rozgrzewam na patelni masło klarowane, i na średnim ogniu smażę rolsy, przekręcając je by usmażyły się z każdej strony - łącznie u mnie smażyły się ok. 10 minut.
Po usmażeniu przekładam n chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz