Kurczak w aksamitnym sosie musztardowym
Ten obiad nie zajmie więcej niż pół godziny. Kawałki kurczaka pełne smaku, w bardzo kremowym, pysznym sosie bardzo pasują do ryżu lub makaronu.
Składniki (porcja dla 2 osób):
400 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1 średniej wielkości cebula
kawałek czerwonej słodkiej papryki (2 łyżki po pokrojeniu w kostkę)
1 duży ząbek czosnku
200 g serka śmietankowego do kanapek
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól ziołowa lub zwykła
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka posiekanego koperku
ok. 50 ml wody
Przygotowanie:
Mięso kroję na małe kawałki, oprószam solą i pieprzem.
Podsmażam na oleju do lekkiego zezłocenia.
Cebulę kroję na małą kostkę, dorzucam do podsmażonego kurczaka i pod przykryciem, na niewielkim ogniu, smażę razem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję drobno pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, smażę jeszcze 2-3 minuty.
Serek przekładam do miseczki, dodaję do niego musztardę i wodę; mieszam wszystko.
Serek dokładam na patelnię i podgrzewam wszystko razem na małym ogniu - serek powinien się ładnie rozpuścić i utworzyć sos.
Jeśli sos wydaje się za gęsty, można go rozrzedzić jeszcze odrobiną wody.
Dodaję koperek, doprawiam sos so smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz