Szukaj na blogu

Kurczak w aksamitnym sosie musztardowym

Ten obiad nie zajmie więcej niż pół godziny. Kawałki kurczaka pełne smaku, w bardzo kremowym, pysznym sosie bardzo pasują do ryżu lub makaronu.



Składniki (porcja dla 2 osób):

400 g fileta z piersi kurczaka

2 łyżki oleju 

1 średniej wielkości cebula

kawałek czerwonej słodkiej papryki (2 łyżki po pokrojeniu w kostkę)

1 duży ząbek czosnku

200 g serka śmietankowego do kanapek

1 łyżka musztardy sarepskiej

sól ziołowa lub zwykła

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżeczka posiekanego koperku

ok. 50 ml wody

Przygotowanie:

Mięso kroję na małe kawałki, oprószam solą i pieprzem.

Podsmażam na oleju do lekkiego zezłocenia.

Cebulę kroję na małą kostkę, dorzucam do podsmażonego kurczaka i pod przykryciem, na niewielkim ogniu, smażę razem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję drobno pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, smażę jeszcze 2-3 minuty.

Serek przekładam do miseczki, dodaję do niego musztardę i wodę; mieszam wszystko.

Serek dokładam na patelnię i podgrzewam wszystko razem na małym ogniu - serek powinien się ładnie rozpuścić i utworzyć sos. 

Jeśli sos wydaje się za gęsty, można go rozrzedzić jeszcze odrobiną wody.

Dodaję koperek, doprawiam sos so smaku.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger