Panierowane kotlety mielone
Warto spróbować takiej wersji kotletów, są soczyste w środku i przyjemnie chrupiące z zewnątrz.
Składniki (7-8 kotletów):
450 g mięsa mielonego (połączyłam po połowie łopatkę wieprzową i gulaszowe wołowe)
1 średnia cebula
2 spore ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
Do panierki:
1 jajko
1 pełna łyżka mąki pszennej
panierka panko, czyli grubo zmielone pieczywo
szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do lekkiego zarumienienia na niewielkiej ilości oleju.
Gdy przestygnie przekładam ją razem z mięsem mielonym do miski, dodaję majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie mieszam.
Gdy masa jest jednolita nabieram po pełnej łyżce, formuję kotleta na grubość 1 cm, i panieruję kolejno w: mące, roztrzepanym jajku (doprawionym lekko solą i pieprzem),i panko.
Kotlety smażę na średnio rozgrzanym oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Najlepsze są tuż po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz