Szukaj na blogu

Panierowane kotlety mielone

Warto spróbować takiej wersji kotletów, są soczyste w środku i przyjemnie chrupiące z zewnątrz.





Składniki (7-8 kotletów):

450 g mięsa mielonego (połączyłam po połowie łopatkę wieprzową i gulaszowe wołowe)

1 średnia cebula

2 spore ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 płaska łyżka majonezu

sól i pieprz do smaku

Do panierki:

1 jajko

1 pełna łyżka mąki pszennej

panierka panko, czyli grubo zmielone pieczywo

szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Obraną cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do lekkiego zarumienienia na niewielkiej ilości oleju.

Gdy przestygnie przekładam ją razem z mięsem mielonym do miski, dodaję majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie mieszam.

Gdy masa jest jednolita nabieram po pełnej łyżce, formuję kotleta na grubość 1 cm, i panieruję kolejno w: mące, roztrzepanym jajku (doprawionym lekko solą i pieprzem),i panko.

Kotlety smażę na średnio rozgrzanym oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Najlepsze są tuż po usmażeniu.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger