Ziemniaki z brukselką i kiełbaskami
Zupełnie nie miałam dziś pomysłu na obiad, więc gotowanie odbyło się tak: zajrzałam do lodówki, wyjęłam to co już wymaga użycia, dołożyłam ziemniaki i cebulę, pokroiłam, wrzuciłam na patelnię i razem smażyłam i dusiłam. Z doświadczenia wiem, że właśnie takie dania wychodzą rewelacyjnie, co i tym razem się potwierdziło. Jedzonko było bardzo dobre 😊
Składniki (na 2-3 osoby):
4-5 większych ziemniaków
1 średnia cebula
10-12 główek brukselek
2 ząbki czosnku
1 mała słodka czerwona papryka
4-5 cienkich kiełbasek, u mnie śląskie
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz
3-4 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroję na spore kawałki, cebulę na duże piórka, brukselki na pół (wcześniej odrzucam zewnętrzne liście), kiełbaski na kawałki, paprykę w niewielkie paseczki.
Drobno siekam czosnek.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam ziemniaki, oprószam je solą i pieprzem, i na dość mocnym ogniu smażę ok. 5 minut, mieszając.
Ziemniaki powinny w tym czasie stracić surowy wygląd, i lekko się zeszklić.
Wtedy dorzucam na patelnię: cebulę, brukselki, kiełbaski i czosnek.
Oprószam wszystko tymiankiem, pieprzem i znowu odrobiną soli.
Mieszam, i znowu smażę 5 minut na mocnym ogniu.
Zmniejszam moc palnika, wlewam ok. 1/3 szklanki wody, przykrywam patelnię i duszę wszystko 10-15 minut, delikatnie mieszając i ewentualnie podlewając wodą.
Gdy ziemniaki i brukselka staną się całkiem miękkie, dodaję paprykę i masło, i jeszcze pod pod pokrywką smażę 5 minut.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem i od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz